Les 5: Lichamelijke en geestelijke gevolgen en de preventie van drugs in het algemeen

  • Longen
    Door het roken van cannabis, heroïne of cocaïne kan longschade optreden.

  • Lever
    Alcohol belast de lever. Alcohol en cocaïne samen belasten de lever extra zwaar. 
    Naalden en snuifbuisjes kunnen infectieziekten zoals hepatitis verspreiden.

  • Hart en bloedvaten
    Stimulerende middelen belasten hart en bloedvaten. Dit geldt nog meer voor de combinatie van cocaïne en alcohol. Dit is voor iedereen riskant, maar mensen met een zwak hart of zwakke vaten lopen extra risico.

  • Hersenen
    Alcohol, XTC en amfetaminen kunnen hersenbeschadiging geven.
    Cannabisgebruik vergroot vooral bij jongeren de kans op schizofrenie.

  • Uitputting
    Door drugsgebruik merken mensen vermoeidheid, pijn en honger vaak minder snel op. Dit kan het lichaam uitputten. Mogelijke gevolgen: gewichtsverlies, oververmoeidheid, hoofdpijn, toegenomen vatbaarheid voor (infectie)ziekten.

  • Geestelijke afhankelijkheid
    Hierbij verlangt de gebruiker steeds sterker naar het middel en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Dit speelt met name bij mensen die regelmatig gebruiken, bijvoorbeeld wekelijks of dagelijks. Dit geldt nog sterker wanneer iemand gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, bijvoorbeeld om problemen te vergeten. Geestelijke afhankelijkheid kan bij bijna alle middelen optreden. Zowel bij cannabis als bij alcohol, speed, cocaïne, XTC, GHB, heroïne en (in mildere vorm bij) koffie.

  • Lichamelijke afhankelijkheid
    Hierbij protesteert het lichaam wanneer het gebruik stopt. Dit noem je ontwenningsverschijnselen. Bij alcohol, heroïne, methadon en GHB kunnen deze heel heftig zijn. Andere drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis geven géén of milde ontwenningsverschijnselen. Stoppen kan dan toch erg moeilijk zijn vanwege de geestelijke afhankelijkheid.

 

Dit zijn enkele gevolgen die een verslaving met zich meebrengt:

  • Lichamelijke problemen
    Deze ontstaan doordat drugs het lichaam belasten. Cocaïne kan bijvoorbeeld voor hartklachten zorgen. Ook putten bepaalde drugs het lichaam uit.
  • Psychische problemen
    Bij een verslaving word je heel erg in beslag genomen door het middel. Interesse voor sociale zaken, school, werk of studie vermindert, met als gevolg dat je ontwikkeling stil komt te staan. Depressies kunnen ontstaan of erger worden. Bovendien kan je doordat je steeds in een soort van roes leeft de grip op de werkelijkheid verliezen.
  • Sociale problemen
    Een verslaving kan je gedrag veranderen. Interesse voor anderen kan afnemen doordat je vooral met de drugs bezig bent. Je kunt dan voorrang geven aan het drugsgebruik ten koste van familie of vrienden.

 

Preventie

Een belangrijk doel van het Nederlandse drugsbeleid is het voorkomen en beperken van de risico's van drugsgebruik voor de gebruiker, voor zijn directe omgeving en voor de samenleving. Er zijn vele instanties die bijvoorbeeld voorlichting geven over drugs. Denk hierbij aan het Trimbos Instituut of de GGD. Ook zijn er organisaties die mensen opvangen die verslaafd zijn en willen afkicken, denk hierbij aan Novadic Kentron of de GGZ.

De overheid voert mede daarbij constant campagnes omtrent drugs. Denk hierbij aan reclamespotjes op de televisie of billboards met waarschuwingen.

 

Opdracht:

Maak een campagne in de vorm van een collage waarin jij jongeren wijst op de gevaren en gevolgen van drugsgebruik. Vraag aan de docent de nodige materialen zoals grote vellen papier en stiften.

De collage moet minstens aan de volgende items voldoen:

-          Een pakkende en heldere slogan/slagzin

-          Creativiteit die je terug ziet in; kleuren, illustraties, advertenties etc.

-          Minstens 2 stukjes informatieve tekst

-          Heldere zinsopbouw en een correcte spelling

-          Vermeld minstens 2 instanties waar je terecht kunt met een drugs probleem

-          Vermeld je eigen naam en je klas

Succes!